lördag 2 juni 2018

Landsbygdsriksdagen 2018


Årets landsbygdsriksdag gick av stapeln i Örnsköldsvik. Förutom en väldigt intressant inspirationsresa på fredagen var lördagens partiledarsamtal det jag mest såg fram mot, mer om den senare.
Fredagens resa gick till Skuleberget och Höga kusten naturreservat.  Där möter oss Hans-Erik ”Hagge” Näslund som berättar om Docksta Bordtennisklubb (DBTK) som genom tiderna blivit något av ett utvecklingsbolag där man drivit upp verksamheter som sedan sålts till entreprenörer att driva vidare. Dock har bordtennisen funnits med hela tiden, även om kaffestunderna blivit viktigare med tiden.
Bussresan avslutades med ett besök i Fritidsbyn med Jerry Engström som guide. Vi fick en snabblektion i hur man kan använda facebook för att på ett tidigt stadium fylla anläggningen samt räkna ut vad varje träff kostar. Däremellan några tips om hur man får med andra entreprenörer i bygden. Det är bara att konstatera att med sådana entreprenörer så händer det saker.
Lördagens partiledarsamtal visade att det är svårt att komma ifrån ett stockholmsperspektiv på övriga landet. Alla var överens om att sluta prata om ”satsningar i städerna” och ”stöd till landsbygden” men när slutorden skulle ges var man tillbaka till satsningar och stöd. Insiktsfullt konstaterade man dock att lösningarna på kommande klimatförändringar och andra kriser finns utanför städerna med bland annat skogen, vattenkraften och livsmedelsproduktionen.
För min del vill jag bort från det vi och dom som nu präglar debatten. Vi måste se stad och landsbygd som en enhet som inte klarar sig var för sig på egen hand. Oavsett var vi väljer att bo har vi samma behov av grundläggande samhällsservice.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar