fredag 13 april 2018

Liberal landsbygdspolitik

Här kan du läsa vad Liberalerna skriver i sin budget 2018 om landsbygden. För att få ett helhetsgrepp bör du även läsa om Liberalernas politik för skola, vård och omsorg, naturfrågorna mm.

En levande landsbygd
För Liberalerna handlar regionalpolitiken ytterst om varje människas möjlighet att kunna ha makt och ansvar för sitt eget liv. En liberal landsbygdspolitik strävar efter att skapa förutsättningar för fler bostäder till dem som vill bo och arbeta på landsbygden eller i en mindre tätort. För en levande landsbygd behövs också bra infrastruktur, både vad gäller vägar, järnväg, och höghastighetsbredband.

Örebro kommuns landsbygd är full av möjligheter. Vi har en fantastisk natur, som inbjuder till rekreation och avkoppling. Men landsbygden är så mycket mer. Viljestarka människor, egna företagare, lantbrukare och de som bara vill bo i lantlig miljö. I många byar och orter i Örebro kommun spirar en blomstrande företagsanda och ett engagemang som är grundbulten i en bygds framgång. Liberalerna vill stödja ett gott samarbete mellan olika samhällsaktörer som resulterar i att det blir enklare att bo och verka på landsbygden. Ur engagemang och vilja skapas möjligheter.

Trots fullt av möjligheter står också landsbygden inför stora utmaningar. Att upprätthålla service på en godtagbar nivå utanför staden ställer stora krav på kommunen. Kommunal service, så som hemtjänst och sjukvård, måste fungera liksom förskola och skola. Det ska gå att vara både ung och gammal i hela Örebro kommun.

Utbyggnaden av fibernät är avgörande för företagande på landsbygden. Snabba och säkra transporter med buss och tåg måste finnas och vi ser gärna fler privata initiativ som komplement till länstrafiken. Möjligheten att gå och cykelpendla på säkra vägar måste finnas, en utbyggnad av cykelvägar utanför staden ska prioriteras Samhällen förändras.

En del orter, som blomstrade för hundra år sedan, är historia i dag. Så har historien sett ut och så kommer framtiden att se ut. För liberaler är värnandet om människors egenmakt och möjlighet att skapa sin egen framtid utgångspunkten. Urbanisering bygger i grunden på människors fria val och det välkomnar vi.  Men de utmaningar som följer i spåren av denna utveckling vill vi bemöta. Genom att ge förutsättningar för en stark och vital landsbygd i Örebro gör vi också hela kommunen starkare.

Liberalernas förslag för att stärka landsbygden:
● Verka för jämställda regler för byggande i staden och på landsbygden.
● Stimulera företagsetableringar på landsbygden.
● Stimulera bostadsbyggande med olika upplåtelseformer.
● En snabbare utbyggnad med fibernät.
● Göra det lättare att bo och verka på landsbygden genom bra infrastruktur.
● Sörja för att det finns god omsorg och bra skola efter behov.
● Stödja och stimulera lokala utvecklingsgrupper och nätverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar