fredag 6 april 2018

Bredbandsutbyggnaden på Örebro landsbygd

I torsdagens NA 5/4 redovisades hur det står till med bredbandsutbyggnaden i vårt län. Örebro kommun hamnade högt med 86,83% av hushållen och företagen som har tillgång till 100 Mbit/s eller mer. Målet nationellt är att 95% ska ha möjlighet till snabb fiberuppkoppling 2020.
Örebro län hamnar på sjätte plats av landets län.
Studerar man siffrorna från Post & Telestyrelsen (PTS) för Örebro ser man att landsbygden utanför stad och småorter har en täckning på endast 31,7%, det återstår ett ganska stort arbete för att uppnå målet om 95% täckning även utanför städerna.
Som jämförelse kan vi titta på Gotland som har få orter och stor landsbygd. Gotlands län har 85,7% täckning medan dess landsbygd har 79,9%.
Örebro kommun har fastlagt ett mål om 95% täckning i såväl stad som på dess landsbygd senast 2020. Kommunen har även avsatt medel för att uppfylla sin målsättning.
I Örebro kommuns Landsbygdsnämnd har vi drivit på frågan, en bredbandsstrategi har beslutats i kommunfullmäktige, nämnden har initierat ett aktivt samarbete mellan marknadens olika parter och det kommunala Stadsnät. Nu återstår det praktiska arbetet vilket jag som politiker inte råder över men kommer att aktivt bevaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar