onsdag 25 oktober 2017

Inför Liberal budget 2018 Örebro kommun

I dagarna diskuteras Örebro kommuns budget för 2018 och vi inom Liberalerna har arbetat i ledningsgruppen med vårt förslag. Eftersom jag kämpar för landsbygdens villkor har jag nedan formulerat några tankar:

Det finns Örebro och Örebro, Örebro stad och Örebro kommun. Vi har ett ganska stort omland där en stor del av kommunens befolkning bor och verkar. Vi har också fördelen av att vara en rund kommun med centralorten placerad centralt.
Nu kommer jag att tala någon minut om vår landsbygd.
Vi måste inse att vår föda INTE produceras i staden.
Vi måste inse att de största delarna av våra rekreationsområden INTE finns i staden.
Vi måste inse att den historiska grunden för Sveriges välstånd INTE fanns i staden utan i
skogen och gruvorna.
Vi måste inse att det finns människor som bor och verkar på vår landsbygd, som producerar den föda vi i stadsbor behöver, som startar och utvecklar nya företag, som etablerar sig och bildar familj. Alla dessa människor har också rätt till service av olika slag. Men för att det ska finnas underlag för post, bussar, affärer etc måste även våra övriga orter kunna utvecklas.
Och här måste staden dela med sig av sin expansion. Nya bostäder med olika former av upplåtelseformer måste byggas även utanför staden. Det måste vara möjligt för landsbygdens folk att handla i stadens centrumaffärer, att kunna använda bilen för sina transporter utan att vara hänvisade till våra externa köpcentra.
Och varför måste alla kontor för framtidens kreativa företag finnas i centrala Örebro? Många av de kända svenska utvecklarna av spel har startat sina verksamheter på den Gotländska landsbygden med hänvisar sina framgångar med närheten till naturupplevelser.
Vi Liberaler inser att staden klarar sig inte utan sin landsbygd lika lite som vår landsbygd klarar sig utan staden.
Därför satsar vi Liberaler att sprida kulturupplevelser över HELA kommunen.
Därför satsar vi Liberaler på hög kvalité för alla barns skolgång.
Därför stöder vi Liberaler föreningars och gruppers ideella arbete för utveckling och samvaro.
Därför hävdar vi Liberaler alla individers rätt att i möjligaste mån få möjlighet att leva sitt eget liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar