tisdag 11 december 2012

Landsbygdsstrategi i Örebro kommun

Under förra mandatperioden startade ett fruktbart samarbete mellan de tre lokala nämndernas presidier, lokal företagares nätverk, Ervalla bygderåd och Näringslivskontoret. Idéer byttes, nya tankegångar utvecklades. Länsstyrelsen och Regionförbundet bjöds in som gäster och blev kvar. Vi såg början till en ny utveckling på landet utanför staden Örebro.

Efter omvalet 2011 försvann Näringslivskontoret och dess sammankallande roll. Oppositionen var inte längre välkommen i gruppen. Idag vet jag faktiskt inte om den finns kvar.

I gruppen föddes en idé om att kommunen borde ta fram en strategi för hur landsbygden skulle utvecklas. Hur det gått till vet jag inte, men nu florerar ett flertal olika förslag om en landsbygdsstrateg som kommunens förvaltning arbetat fram med något stöd från majoriteten.

Vad ryktet säger är det, som i många av majoritetens förslag, en "satsning" som resulterar i mindre pengar till utveckling av landsbygden. Förvaltningar slås ihop, lokala kontor blir obemannade, en strateg ska anställas som inte lyder under samma nämnd som övrig förvaltning.
Vill man vara snäll kan man tolka förslaget som om man inte förstått, inte vet vad som landsbygden behöver. Vill man vara lite mindre snäll kan man tolka det som ett desperat sätt att spara lite pengar till.

Men diskussionerna förs som vanligt i stängda rum och frågan har lyfts bort från veckans kommunstyrelsemöte, så det är bara rykten fortfarande och anställda och opposition vet inget säkert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar