torsdag 24 maj 2012

Dags att sälja fler fastigheter?

Häromdagen kunde vi i NA läsa om det stora renoveringsbehov som ÖBO (Örebro Bostäder AB) har i sitt bestånd, en brist på mer än 600 miljoner. Ska ÖBOs hyresgäster betala detta kan man förvänta sig tvåsiffriga hyreshöjningar kommande år. Detta faller på sin egen orimlighet.
ÖBO är dessutom delägare, tillsammans med Örebroporten, i det nya bolag som ska utveckla Vivalla/västra stadsdelarna. Detta kommer att kosta många sköna slantar. När man studerar ÖBOs bokslut för 2011 lite närmare ser man att bostadsuthyrningen går med förlust, som bärs upp av hyror från verksamhetslokaler och bankverksamheten.
Detta sammantaget ställer några frågor.
Hur ska ÖBO finansiera sitt renoveringsbehov? Varför ska hyresgästernas pengar gå till allmänna utvecklingsprojekt? Hur ska ÖBO få sin hyresverksamhet ”bostäder” att gå med åtminstone nollresultat?
Är det dags att börja en lugn och planerad försäljning av fastigheter till privata intressenter och skapa kapital för renoveringar, för det är väl inte meningen att vi skattebetalare ska sponsra ÖBOs underfinansierade hyresverksamhet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar