söndag 29 april 2012

Vem ska besluta?

I lördagens upplaga av Nerikes Allehanda berättas om en rektor som nu lämnar sitt uppdrag i en Örebro-skola för att bli en av fyra områdes-chefer! Vadå, behövs det flera chefsnivåer i Örebro förvaltning?
Under förra mandatperioden initierade den dåvarande majoriteten (fp+c+m+mp+kd) självstyrande enheter som vi kallade intraprenader. De skolor som ville fick starta en intraprenad och bli mer självstyrande. Vi såg väldigt bra resultat och tanken var att ersätta styrning uppifrån med mer lokalt styre i fler verksamheter.
Nu verkar det som om den nu styrande majoriteten förfelat idén. Istället för att en skola eller annan verksamhet blir självstyrande så bygger man upp grupper som kräver en ny administrationsnivå. Det flyttar de lokala besluten till en högra nivå (organisatoriskt, inte kvalitetsmässigt).
Finns det ingen grävande journalist som kan titta på den kommunala förvaltningens effektivitet contra det privata näringslivets? Varför ska det vara OK att slösa med skattemedel men inte med aktieägarnas pengar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar