Almedalsveckan har dock utvecklats till att bli något annat än då Olof Palme i all enkelhet stod på ett flak och höll sina sommartal. I år fanns det 1450 olika seminarier, samtal och debatter att välja på. De flesta bara 45 – 60 minuter långa. Ingen föranmälan, bara att slinka in och ta del av all kunskap.
Det börjar ofta redan klockan åtta med frukostseminarier, vid lunchtid finns ett antal olika arrangemang med lättare måltid i anslutning till ett föredrag eller debatt. På kvällarna var det mest mingel på Visby gator och restauranger. Här kan man möta någon av de besökande partiledarna eller någon minister. I vimlet skymtar samtliga debattledare från radio och TV. Dessa har även direktsändningar från sina olika tält.
För att ge en liten aning om bredden på kunskapsutbudet kommer här utdrag ur min almanacka och noteringar:
Söndag 3 juni: ”Det koldioxidfria samhället” där JM berättar om en stad i Förenade Arabeniraten, Masdar City, föredraget är på Teaterbåten som anlöpt Visby hamn. Det har dock blivit något fel med tiderna och man hänvisar till en annan dag. Ingen information här således.
Istället ett besök hos Företagarna, som avslöjade vilka riksdagsmän som under 2010 lagt de mest för företagarna positiva förslagen. Från regeringssidan var det två (FP) och en (M)
Många utställare hade inte noterat att veckan invigdes på söndagen och var inte på plats.
På kvällen debuterar Åsa Romsson och Gustaf Fridolin i Almedalen.
Många utställare hade inte noterat att veckan invigdes på söndagen och var inte på plats.
På kvällen debuterar Åsa Romsson och Gustaf Fridolin i Almedalen.
Måndag 4 juni: TV4 har ett samtal med ämnet ”Vem vinner på de sociala medierna”, det var mest twitter som diskuterade, i panelen bl a Alex Schulman och Helene Odenjung (fp). Bland annat konstaterade man att politiker sällan förstår att twitter är en dialogform, inte en megafon att föra ut sina politiska budskap med.
Fortsatte med ”Vilken infrastruktur kräver den framtidens energi”. Handlade mest om gas och fjärrvärme
Avslutade med ”Fördubblad besöksnäring, är det möjligt?” där SHR presenterade sitt program för att fördubbla besöksnäringen från 2010 till 2020. Fler av initiativen är nu på plats och man ser ljust på möjligheten att lyckas. Passade på att bjuda in delar av panelen till start av projektet ”Tysslinge – Ervalla, utveckling av turism, näringsliv och boende”.
På kvällen var det Moderaternas kväll med Fredrik Reinfeldt på scenen
Tisdag 5 juni: ”Integrationspolitiken tillkortakommande”, ett frukostsamtal med en panel av första och andra generationens invandrare.
Hastade vidare till ”Offentlig upphandling, dialogformer och goda exempel” och därefter ”Offentlig upphandling och små företag – idag och i morgon. Båda handlade om olika regelverk och digitala hjälpmedel som gör det enklare för mindre företag att var med vid offentliga upphandlingar.
Kvällen avslutades med Lars Ohly (V) på scenen.
Onsdag 6 juni: Startar med ”Vem har ansvaret för utanförskapet” ett samtal mellan Erik Ullenhag och Anders Lago, Södertälje.
SKL hade en paneldebatt med titeln ”Ökad tillväxt med större regioner” där man pekade på vikten att hela regionen måsta vara med, de stora orterna drar med sig omlandet. Varken staden eller omlandet klarar sig utan den andra.
Vindkraftsföretaget frågade ”Vem ska äga elproduktionen?”, i panelen politiker och intresseorganisationer. Man konstaterar att lagar och regler idag är anpassade för de tre stora aktörerna och att nuvarande skatteregler för egenproducerad vindkraft måste diskuteras.
På väg hem hoppade jag in på ett samtal om ”Polen, EU:s länk mot öst” med bl a Kjell Albin Abrahamsson och Polens ambassadör i Sverige.
Detta var Folkpartiets dag och innan Jan Björklunds tal besöker jag ”Försnack med Johan Pehrsson”
Torsdag 7 juni: Norrbottens läns landsting arrangerade ett seminarium ”Hur utmanar vi urbaniseringen” med forskare och politiker i panelen.
På kvällen Maud Olofsson på scenen.
Fredag 8 juni: ”Smart grid. Framtidens elnät – så mycket mer än bara elnät” där företagen ABB och Power Circle presenterar framtidens smarta elnät med effektivare styrning av produktionen mot behovet.
På eftermiddagen bjuder Region Gotland upp till kaffekalas med hembakat och paneldebatt om gotländska frågor. Nog 100% gutar i publiken och frågorna blir många till politikerna. Trots att Almedalsveckan funnits sedan slutet av 1970-talet var detta första gången med ett genuint gotländskt inslag.
På kvällen ännu en debut då Håkan Juholt anträder scenen.
Lördag och söndag är av tradition ganska avslagna. Lördagen var Göran Hägglunds och på söndagen debuterade Jimmie Åkesson även om han fuskade redan förra året lite utanför programmet men på samma scen.
Min förhoppning är att än fler engagerade och ”vanliga” människor från vår region ska finna vägen till Gotland och ta del av all lärdom och tankar som finns alldeles gratis. Markera redan nu v27 2012!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar