lördag 27 november 2010

Global Gotlands integrationspris

Landade på Fornsalens/Länsmuseets After Work där årets Global Gotlands integrationspris delades ut till den gotländska/latinamerikanska musikgruppen El Grupo. I sitt tal betonade kommunalrådet Åke Svensson (S) att man på Gotland inte hade några mandat för SD och att man egentligen inte pratade om integration. Det finns sedan Hansan en naturlig vana bland gotlänningarna att umgås med människor från olika kulturer. Under andra världskriget var det många flyktingar som landade på Gotland och banden med de baltiska länderna har sedan dess varit starka.

Kan vi lära oss något av detta i vårt trägna arbete med integration i Örebro. Att musik och konst skapar broar är tydligt. Jag har en idé om att kunna utveckla "Kulturbroar i Tysslinge" och "Folkmusik i Tysslinge" till något större, kanske någon form av möte under en längre tid där musiker och andra konstutövare i form av work shops får utbyta erfarenheter för att sedan manifestera samarbetet i en stor fest. Ett arbete som får sin naturliga fortsättning i nya konstellationer utan att vi ska behöva tänka på det som ett led i vårt integrationsarbete.

Årets pristagare El Grupo tackade för priset med att framföra "Mitt land" och en egen låt med refrängen från "Summarn kummar" invävd, båda med en latinamerikansk tappning. Du kan läsa mer om prisutdelningen på länken:
http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6440949

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar