tisdag 14 september 2010

Exprimentet Cuba

Idag rapporterade Sveriges Radios nyheter att 500 000 kommer att mista sina arbeten på Cuba, där 95% av alla arbetstillfällen är inom staten. Samtidigt meddelades att Cuba kommer att tillåta fler egna företagare. Allt för att rädda en ekonomi i fall.

I Sverige lovar den rödgröna gruppen att skapa 100 000 ny jobb om de får makten. För att kunna lova detta måste jobben skapas inom den offentliga sektorn, den enda som politikerna verkligen kan styra över. Hur dessa ska finansieras bör du som väljare fundera över. Det offentligas största inkomst är de skatter och avgifter som vi alla får betala.

Vi borde istället lära av andras misstag och skapa bättre förutsättningar för nya företag men än viktigare, lättare att driva företag. Här finns mycket att göra både i regelverk och olika myndigheters krav på uppgifter.
Det finns många exempel på t ex Skattemyndighetens stelbenta behandling av små företag som handlar kontant i stället för att använda bankernas system. Detta beroende på att handeln av vana och tradition sker kontant men också för att en person med ett "konstigt" utländskt namn har svårt att få öppna ett konto på en svensk bank.
Fler företagare och fler anställda inom produktionen skapar ekonomiska förutsättningar för den offentliga bas-service som vi kan kräva.

Hur de nya småföretagare på Cuba, som nu välkomnas av bröderna Castro, ska få en verklig chans att lyckas eller om det är ytterligare ett desperat försök att få den stelnade revolutionen att överleva ytterligare en tid får framtiden visa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar