lördag 19 september 2009

Fårönatta 2009

Börjar dagen med ett morgondopp i havet, 16 grader både i luften och vattnet. Efter diverse andra göromål samlas dock delar av familj och vänner för en bilfärd till Fårö. Lite trafik och en färja som utan kö väntar på vår ankomst. Nytt rekord, Visby - Fårö på 1 timma.

Solen bränner från en klarblå himmel och glittrande vatten lockar till bad i Ekeviken, men först glass i butiken.
Långsam färd mot fyren, men en lång kö framför dörren gör att vi istället tar en promenad längs vattnet. Skarvar som torkar sina vingar i solen och ruggande ejdrar på stenarna förskönar vår utsikt.

Nu gör sig tomma magar påminda, enligt de yngre har de varit godistomma länge, och vi intar vårt bord på Badrestaurangen för en välsmakande buffé med enbart specialitéer från Gotland. Efter mycket prat och flera vandringar till buffébordet inser vi att det nu är hög tid att fara till krigskyrkogården för att i fotogenlampornas fladdrande ljus lyssna till hemska historier, som kanske är sanna.

Det är en fantastisk upplevelse att i mörkret leta sig fram till de olika aktiviteterna, massor med bilar, cyklister och vandrare på vägarna och köer för att komma in på de olika ställena. Alla är upprymda och stämningen är trolsk.

Går det att skapa något liknande på annan plats eller beror det på att Fårö i sig är unikt? Vi kommer att försöka med vårt Kulturmörker i Tysslinge i november. Framtiden får visa om det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar