onsdag 16 september 2009

Är turismen hotad i Tysslinge?

Vid gårdagens nämndmöte offentliggorde vi vår rapport om turismen i området. När det i våras blev klart att vattendomen inte tillät det stora vattenuttaget för att skapa den konstsnö som varit grunden för den långa vintersäsongen, spred sig oron i bygden. För oss politiker och företagare blev det en självklarhet att undersöka Kilsbergens dragningskraft på turister för att få ett riktigt beslutsunderlag.

Visste du att Kilsbergen/Ånnaboda naturområde är Sveriges 30:e största besöksmål med 500 000 besökare. Eller att Storstenshöjdens Alpina är den 25:e populäraste skidanläggningen med 55 000 skiddagar. Att det finns 70 km preparerade längdskidspår i området, varav ett är 5 km med kanonsnö. Förra säsongen räknade man in 14 000 skidåkare enbart i detta spår.
För många blivande vasaloppsåkare är Kilsbergen en förutsättning, otaliga är resenärerna från Norrköping / Linköping.

För området och vår satsning på en utbyggd turism är anläggningarna i Kilsbergen en magnet och i många fall en förutsättning. För det lokala näringslivet betyder det ca 6 miljoner kronor i intäkt. För föreningslivet, som sköter längdspåren, betyder det ca 500 000 kr. Idag.

Rapporten innehåller mycket mer siffror, men jag tror att du som bor och verkar på landsbygden förstår vidden av utebliven konstsnö. Det är inte bara att det blir grönt i backarna, det är ett antal människor som inte får lön och ett ännu större antal om måste resa längre bort för att kunna åka skidor. I vår rapport finns inte minskat antal skidåkare i Vasaloppet med t ex.
Vill du ha rpporten som pdf, meddela mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar