söndag 8 mars 2009

Liberalt riksmöte mars 2009

Två härliga dagar tillsammans med en massa likasinnade, fina tal, inspirerande seminarier och mycket prat med gamla och nya vänner.
Det började med Jan Björklunds tal med signalen "ja till europa", vi är ju det enda parti som fullt ut inser finessen med samarbetet inom EU.
Cecilia Malmström fortsatte med en rapport från insidan, om arbetet och Folkpartiets roll.
Idag kom så Kjell Albin Abrahamsson (känd från radio) och berättade på sitt sätt om EU ur ett historisk perspektiv. Vi var många som fick en nyttig tankeställare av de data som presenterades, Polen förlorade ofattbara 6 miljoner invånare, det är en person var 25 sekund mellan 1939 - 45! Nästan 40% av Polens hus, vägar, hamnar mm pulvriserades. Polen är det mest EU-positiva landet i EU, men de inser också att EU i grunden är ett fredsprojekt. Är det därför som Sverige, med sin långa fredsperiod, har så svårt och inse vad EU egentligen handlar om?
Nyamko Sabuni berättade om folkpartiets långa kamp för jämställdhet för fria individer. Hon tog Selma Lagerlöf (en av partiets grundare) till hjälp och i en modernare version av Nils Holgerssons underbara resa fick vi fler exempel på starka kvinnor som kämpade för frihet och lika villkor mellan könen.
Dagarna avslutades med ett inspirerande tal av Erik Ullenhag, som gjorde en resumé av de resultat som folkpartistiska EU-politiker levererat. Hadar Cars såg till att dödsstraffen försvann från Europa, Marit Paulsen såg till att djuren fick drägliga förhållanden och att våra livsmedel blev säkra, Cecilia Malmström öppnade upp EU och fick in offentlighetsprincipen, Olle Schmitd har gjort ett stort arbete inom en rad områden, kanske främst inom ekonomin.
Närmast står att få bort de stora jordbrukssubventionerna, som förstör marknaden för aktörer utanför EU, främst i utveklingsländerna.
Dagens paroll blev "Folkpartiet Liberalerna gör skillnad". Nu gäller det att få alla andra att inse att det är viktigt vilka som blir valda till EU. Inser inte våra medborgare att vi ingår i en gemenskap där för oss viktiga beslut fattas? I genomsnitt påverkas ca 60% av alla ärenden som kommunfullmäktige har på sin lista av olika direktiv och regler som vi kommit överens om i EU.
Därför, rösta den 7 juni eller poströsta med start den 20 maj! Röstar du på någon av Folkpartiet Liberalernas kandidater så gör det skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar