tisdag 9 april 2019

”Dom i Bryssel” – vilka är de?


I debatten hör man ofta att ”de i Bryssel” bestämmer än det ena, än det andra och ofta över huvudet på vanligt folk. Jag hävdar att detta uttalande beror på bristande kunskap om vad EU är och hur demokratin är uppbyggd.
I Bryssel finns i princip tre maktcentra, parlamentet – ministerrådet – kommissionen. Till dessa väljer vi i allmänna val våra representanter till ministerrådet och parlamentet. Till ministerrådet valde vi våra politiker i riksdagsvalet i september 2018 och till EU-parlamentet väljer vi politiker i maj i år. Kommissionen består av förvaltningar där varje medlemsland har en kommissionär, för Sverige är Cecilia Malmström kommissionär för handelsfrågor.
Kommissionen är den enda instans som kan lägga fram förslag till parlamentet. Initiativ till förslag kan även komma från ministerrådet eller parlamentet men formuleras/bearbetas av kommissionen. Alla framlagda förslag bearbetas av ministerrådet och parlamentet innan det finns ett färdigt förslag som kan beslutas i parlamentet.
Svaret i rubrikens fråga är således de politiker som vi väljer dels i riksdagsvalet dels i valet till EU parlamentet.
Mer info finns på https://europa.eu/european-union/index_sv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar