fredag 28 december 2018

Nytt år - Ny mandatperiod


Jag har fått förtroendet att som ledamot i Örebro kommuns landsbygdsnämnd få ytterligare fyra år med att lyfta kommunens landsbygd. Landsbygdsnämnden tillkom efter en liberal motion i kommunfullmäktige och har nu arbetat sina första fyra år. Det har varit en spännande resa där de flesta ledamöterna hade erfarenhet från någon av de tre lokala nämnder som landsbygdsnämnden ersatte. Efter en trevande start hittade vi snart en arbetsform som har givit kommunen sitt första landsbygdsprogram , den reviderade översiktsplanen innehåller idag mer tankar och förslag om landsbygdens utveckling, föreningar och samlingslokaler har idag fyra olika bidrag för sina verksamheter att söka från landsbygdsnämnden. Till skillnad från övriga nämnder stödjer landsbygdsnämnden även de äldres verksamheter.
Nämnden har varit aktiv med medborgardialoger där vi träffat intresserade på kvällstid med roligast har nog varit våra besök i olika skolklasser. Ungdomarna har varit väl förberedda med frågor och förslag och dialogen har varit rak utan krusiduller.
Många viktiga frågor återstår, bredbandsutbyggnaden på vår landsbygd haltar, de stora aktörerna har lovat för mycket och har nu svårt att uppfylla alla de avtal som slutits. Bostadsbyggandet utanför staden går trögt trots stor inflyttning till Örebro. I stället för att förstärka våra övriga orter byggs mer och högre i stadskärnan. Grönområden och åkermark offras. I Glanshammar, Odensbacken, Garphyttan, Vintrosa, N Kil, Ervalla med flera centra saknas boenden med hyresrätt och bostadsrätt. Det får till följd att de större villorna inte blir tillgängliga för yngre familjer, skolan saknar elever och butiken kunder. För att få till stånd en rörelse på bostadsmarknaden måste det finnas ett alternativ för varje skede i livet utan att behöva flytta från sin sociala gemenskap.
Enligt Visita och Naturturistföretagen kommer naturturismen att vara den mest expansiva näringen. I samråd med våra företagarföreningar arbetar nu en arbetsgrupp för att involvera landsbygdens företagare, både nuvarande och blivande, i den kommande verksamheten. Grunden för naturturismen finns hos oss och då borde landsbygden vara med och dela på kakan.
Jag tillbringar en del av min tid på Gotland. Där arbetar man nu med lokala utvecklingsbolag, svb bolag utan egentligt vinstintresse. Vinsten är bygdens positiva utveckling. Genom att sälja aktierna lokalt till ett högre värde skapas en ekonomi i bolaget som gör att det är lättare att prata med banken. Bolaget har då lättare att förverkliga sina planer. I vår närhet finns ett exempel i Järnboås och i min vision övergår fler ideellt arbetande byalag och föreningar till svb bolag. Att vara aktieägare i bolaget är ett sätt att stödja en positiv utveckling av sitt närområde.
När vi var på landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik fick vi se flera exempel på mindre orter där flyktingar placerats och som nu blivit en del i den positiva utvecklingen för orten. Inte minst hade underlaget för skolan och butiken säkrats men också alla nya erfarenheter och kunskaper som nu kom samhället till godo. Här har vi mycket att lära i kommunen. Vi måste arbeta bättre för att bryta den många gånger ömsesidig rädsla som finns mellan stad och land och mellan olika grupper. Jag är övertygad om att vi måste skapa mötesplatser där vi kan ta del av de olika kulturerna, mattraditionerna men också lära känna nya människor.
I höstens val bedrev jag en personvalskampanj och träffade många utanför affärerna i Vintrosa, Garphyttan och N Kil. Att få möta dig i vardagen och prata om just dina behov och tankar är en ynnest som jag nu funderar på hur jag redan kommande vår ska kunna fortsätta med. När jag har ett bra förslag så kommer jag att berätta om det här.
Nu önskar jag dig ett gott slut och ett Gott Nytt År.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar