måndag 1 mars 2010

Kan man "exportera" miljökraven?

I helgen har produktionen av soja-bönor i Brasilien varit i hetluften. Det visar sig att bönderna använder sig av gifter som varit förbjudna länge i Europa för att rationalisera produktionen. Man förgiftar sig själva och sin omgivning. Och den kan vara ganska stor när man hör att det kör 12 skördetröskor i kolonn på gärdena i skördetid. För att komma åt bönorna enklare sprutas odlingarna med ett medel som tar bort bladen på växterna. Reportern kunde rapportera om en olycka där besprutningsplanet glömde bort att stänga kranarna när det flög över byn med bostäder, skolor mm. Sjukstugan fylldes snabbt med människor som inte hunnit undan planet.

En av importörerna i Sverige är Lantmännen, som använder sojabönor som foder i köttproduktionen. Nu gjorde deras representant ett slätstruket intryck, han konstaterade att det skulle bli för dyrt och besvärligt att ställa krav på leverantörerna.

Som konsument funderar jag på hur mycket av giftet som följer med i slutprodukten i kyldisken? Och varför är ett liv i Europa mer värt än ett i Brasilien, för det är väl därför som medlen är förbjudna i Europa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar