onsdag 17 februari 2010

Statistik och vår kristna grund

Egentligen hade jag tänkt kommentera en utredning som presenterades i DN 10.02.16 som visar att folkpartistiska män duschar mest och en kristdemokratisk pensionerad kvinna i Småland duschar minst. Läs på länken http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenskarnas-duschvanor-kartlagda-1.1045948 och fundera på vad man inte kan bevisa med statistik!

På radion debatterar nu Jan Björklund och Lars Ohly kristendomens påverkan i det svenska samhället. Jan B vill att kristendomen även i fortsättningen ska ha en särställning i skolan eftersom det svenska samhället sedan 1100-talet bygger på den kristna tron. Om detta kan man bara hålla med Jan vilket givetvis Lars O hade svårt med.

För att komma någonvart med vårt integrationsarbete är det viktigt att även vi svenskfödda kan vår historia och är stolta över våra traditioner liksom våra invandrande svenskar är. Integration handlar inte om att vi skall "blekna bort" utan att vi visar respekt för varandras religioner och traditioner. Att vara nyfiken på det nya är betydligt bättre och leder till minskad rädsla för det okända och ökad integration. Och det gäller alla oavsett var man råkar vara född.

2 kommentarer:

  1. Ska vi fortsätta förtrycka kvinnor med anledningen att vi även gjort det sen 1100-talet? Nej, tack. Nya tider kräver nya idéer och att låta kristendomen ha en särställning i skolan låter för mig väldigt främmande. Det kanske även går att dra slutsatser ifrån duschvanor på 1100-talet och hur vi duscha nu? =)

    SvaraRadera
  2. Jag menar inte att vi ska leva som på 1100-talet, bara att vår lagstiftning och moral grundar sig på en kristen grund.
    Jag strider för alla människors lika värde och fria val som inte går ut över andra, därför ska vi respektera varandras kulturer och traditioner liksom varandra som människor, därför är det mig främmande att tänka i termer som "förtrycka".
    Dessutom ska vi inte blanda ihop det som är grundbudskapet i de olika religionerna och av mansfolket påhittade budskap.

    SvaraRadera